fbpx Skip to content
Menu
search
Menu

Nie musisz rezygnować z czekolady. Nie mam tu jednak na myśli czekoladowych batoników dostępnych w każdym sklepie. Mówię o superfood: surowym kakao. Nie namawiam Cię do jedzenia słodyczy. Wiem jednak, że całkowite wyeliminowanie produktów z diety nie sprawdza się na dłuższą metę. Dlatego dużo skuteczniejsze jest korzystanie ze zdrowych zamienników i nauczenie się sztuki umiaru. Tego właśnie uczę w programie „Chudnij Głową”.

SUROWE KAKAO VS KAKAO

Surowe kakao wytwarzane jest w procesie tłoczenia na zimno. Ziarna nie są poddawane wysokiej temperaturze, dzięki czemu zachowują wszystkie składniki odżywcze. Zwykłe kakao, z którym mamy styczność, na co dzień, przygotowuje się przez prażenie ziaren w wysokich temperaturach, co pozbawia je większości wartościowych składników.

ZŁA WIADOMOŚĆ: CZEKOLADA NIE JEST ZDROWA

Co prawda czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, ale w procesie produkcyjnym tracą one swoje właściwości. Dodatkowo czekolada to nie tylko kakao, ale też cukier, olej roślinny, konserwanty i wiele innych, niezdrowych dodatków.

DOBRA WIADOMOŚĆ: SUROWE KAKAO JEST SUPER ZDROWE!

Surowe kakao to skarbnica antyoksydantów, które chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, wywołujących wiele groźnych chorób. Ziarna kakaowca zawierają aż, dwudziestokrotnie więcej antyoksydantów niż czerwone wino i trzydziestokrotnie więcej niż zielona herbata!

Ziarna kakaowca są także bogate w magnez, który chroni nasze serce, podniesie wydajność umysłu, wzmocni mięśnie oraz złagodzi skutki stresu. Inne składniki minerale zawarte w kakao to: żelazo, chrom, cynk i potas, a także witamina C i kwasy tłuszczowe omega 6. 

Ważnym powodem, dla którego warto sięgać po surowe kakao to zawartość epikatechiny, która jest cennym flawonoidem. Badania potwierdziły, że związek ten ogranicza uszkodzenia związane z udarem, ma dobry wpływ na serce, poprawia pamięć i krążenie krwi.

Poza tym ziarna kakaowca są… afrodyzjakiem! Zawierają fenyloetyloaminę – substancję, która produkowana jest przez nasz mózg, kiedy jesteśmy zakochani. Powoduje uwolnienie endorfin, dzięki czemu mamy dobry nastrójJ

GDZIE KUPIĆ I JAK WYKORZYSTAĆ SUROWE KAKAO?

Dostępne jest ono w sklepach ze zdrową żywnością. Można je znaleźć w różnych formach: całe ziarna, pokruszone lub jako surowe kakao w proszku. Doskonale sprawdza się w kuchni, będąc bazą do wypieków lub jako składnik koktajli, deserów, owsianek itp.

Będąc na diecie, należy ograniczać słodycze. Dlatego, jeśli jesteś miłośnikiem czekolady i nie potrafisz z niej zrezygnować, zastąp ją surowym kakao. Nie tylko łatwiej będzie Ci wytrwać w postanowieniach, ale też Twoje zdrowie bardzo na tym zyska.

Jeśli już poznałaś surowe kakao, napisz mi w komentarzu, jaki jest Twój ulubiony sposób na jego wykorzystanie w kuchni J

Obserwuj:

DarkBlue-Medium-Facebook
Purple-Medium-Instagram
Blue-Medium-LinkedIn

Zapisz się i odbierz

DARMOWE ĆWICZENIA POMOCNE
W ODCHUDZANIU

 

Zobacz produkty:

sylwiaprawdzik_konsultacja_psychodietetyczna_grafika1_1
sylwiaprawdzik_plan_diety_zdrowy_talerz_grafika1_1

Przeczytaj też:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Wymagane pola są oznaczone *